Eerlijkheid

Gisteren geen hebbeding (druk bezig ‘living life’ en met het zoeken naar een geschikte outfit voor mezelf), in ruil vandaag een lekker lange blogpost. Lees mee:

Ik zei lang geleden dat ik iets wilde schrijven over eerlijkheid en nu maak ik er werk van naar aanleiding van deze blogpost van Zapnimf over gastblogs en andere gesponsorde blogposts. Ja, ik beken. Ook ik ga soms in op het aanbod van bedrijven om iets te testen of over iets te schrijven en heel af en toe verschijnt hier rechts een bannertje. Ik ben zoals ik ben, test graag dingen uit en doe de zonen graag een pleziertje. En ik schrijf graag over onderwerpen die me boeien.

Op andere blogs merk ik dat de grote “Ad-free” logo’s vervangen raken door sponsor logo’s. Nu, iedereen doet op zijn blog wat hij of zij wil. Ik ben de laatste om daarover te oordelen.
Wat me wel opvalt is dat ik me steeds vaker afvraag bij het lezen van een blogpost (naast zo’n sponsorlijstje) in hoeverre die post uit het hart geschreven is en of er her en der niet wat bijgekleurd is. Schrijft die blogster (ik ga er maar even van uit dat alle bloggers vrouwen zijn) over die vaas omdat zij compleet in de wolken is over haar aankoop of omdat winkel x de vaas gratis gaf in ruil voor een linkje op haar blog? Het maakt dat ik blogposts met argwaan begin te bekijken gewoon omdat ik niet weet wat te denken.

eerlijk

En dus hier een blogpost over eerlijkheid, omdat ik mijn lezers niet wil misleiden. Vanaf nu vermeld ik duidelijk wanneer ik een blog op ‘aanvraag’ schreef, zodat ook de lezers op de hoogte zijn.
Mijn andere blogposts … die komen gewoon uit mijn hart. Mooie hebbedingen, vakantieverhalen en meer, omdat ik ze gewoon graag met jullie deel.
Ik las ‘Ik ben een aanrader‘ van Jan Van den Bergh en ik herken me in het profiel van de aanrader dat daar beschreven wordt. Toeval of niet, nadat ik over dit vakantieverblijf iets schreef, zag ik later dat twee andere blogsters op dezelfde plek op vakantie gingen. De vrouw van een collega boekte een weekendje weg nadat ik dit schreef, een andere collega vond haar vakantiehuis via deze post. Mensen vragen me naar leuke tips voor vakantiehuisjes of verjaardagscadeautjes. En eigenlijk vind ik dat best leuk … aanrader zijn.

Ik weet ondertussen dat ik met deze blog een krachtige tool in handen heb: the power of social media. De bolderkar-man voelde het warm worden onder zijn voeten toen hier meer dan eens geklaagd werd over zijn service. Hij vond het zelfs de moeite waard me persoonlijk te contacteren. Hij kreeg een half uurtje gratis consultancy aan de telefoon. Zijn bedankje dat hij me aan het eind beloofde heb ik nooit gekregen, zijn site is nog steeds niet veranderd en zijn telefoonnummer kan ik misschien beter gewoon hier online gooien. Het bolderkar-seizoen is op komst. Ik merk dat aan de zoekwoorden waarmee mensen hier terecht komen en de comments die ze achterlaten als het weer misloopt met de service. Jammer, want we zijn nog altijd heel blij met onze bolderkar.

En ja, soms denk ik dat deze gigant ons ook wel eens een gratis ontbijtje mag bezorgen als we nog eens effeweg gaan, net zoals aan al die vaste klanten die trouw hun enquêtes invullen na elk bezoek. De input uit die bezoekersenquêtes moet van grote waarde zijn, spijtig dat de mensen die keer op keer voor die meerwaarde zorgen daar eens niet voor bedankt worden. We zullen maar hopen dat de mensen van Landal toch ergens een social media monitor aan staan hebben en dit te lezen krijgen ;-). Ik heb me voorgenomen mijn kostbare tijd daar niet meer aan te verspillen. En neen, ik wil geen procentje op een mogelijke verkoop via mijn blog.

Als er ergens brillen* of steunzolen** moeten getest worden, laat maar komen. Ik schrijf daar met alle plezier (en mét de nodige kleine lettertjes) over.

(*) Jawel, Nand moet binnen een dik jaar waarschijnlijk brillen en dan wordt Mats de enige bril-loze huize vierenveertig.
(**) Nogmaals jawel, sinds een paar maand hebben na mijn echtgenoot ook mijn drie zonen steunzolen. Kassa kassa voor de steunzoolproducenten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Geplaatst in Alledaags. Bookmark de permalink.

9 zegjes gedaan op Eerlijkheid

 1. isabel zegt:

  ze hebben toch zo’n leuke brilletjes voor kinderen? het is enkel niet zo handig voor hen (spelendergewijs dan)…

  http://www.mamajulesbrussels.blogspot.com

 2. froeliesjes zegt:

  Yay voor eerlijkheid. En vooral duidelijkheid.

 3. Ik ben niet tegen iets uittesten of een beetje reclame. Het moet wel passen binnen mijn filosofie.
  Maar als ik zeker 10 keer (ik overdrijf niet) iets op verschillende blogs zie staan, vind ik dat niet meer zo leuk. Al lig ik daar niet wakker van.

 4. Oon zegt:

  Je kent mijn standpunt, maar ik vind dat wel voer voor discussie. Boompje over opzetten op de volgende blogmeet?

 5. 'me' zegt:

  ik kreeg eens een mailtje van 1 van de uitgevers van 1 van de ‘ blogboeken ‘ van nog niet zo lang geleden met de vraag of ik een artikel wilde schrijven over het boek en mee wilde nadenken over hoe dat boek nog meer gepromoot kon worden. Ik was daar erg boos om : ik had haar mijn mailadres niet gegeven, kende ze niet en vond dat een ongewenst spambericht en dus vroeg ik haar om me zo iets niet meer te sturen. Ze begreep dat niet : andere mensen kregen zelfs gratis een boek om er over te schirjven, daar was toch niks mis mee vond ze;; Wat me nog meer verontruste :dus al die blogbijdragen over boeken en andere produkten zijn niet geschreven omdat mensen uit vrije wil ervoor kiezen om daar iets over te schrijven omdat ze daar iets over te zeggen hebben maar op vraag, omdat ze een boek hebben gekregen ? Ik vond dat echt eng en ben van plan daar niet aan mee te doen. Soms schrijf ik idd artikelen over iets wat ik tof vind. morgen komt er een blogpostje over een haakboekje van een medeblogster die ik erg graag heb. Ik heb dat boekje gewoon gekocht…
  Maar als je zoiets schrijft omdat je zo’n product hebt gekregen, verlies je voor mij je integriteit en geloofwaardigheid. Je creeert ook een sfeer waardoor mensen een blog willen om vanalles te krijgen in plaats van om dingen te delen… Nee, ik vind het vies…

  • ysabje zegt:

   zo gaat het toch ook met journalisten? Die krijgen die boeken toegestuurd om te lezen om er dan iets over te zeggen. Maar is hun mening dan minder waard? Moeten ze er eerst voor betaald hebben om er dan iets over te mogen zeggen? Ik vind dat relatief. Zolang je je eerlijke mening mag geven en dus ook slechte dingen mag vermelden, dan vind ik het nog meevallen. Van zodra je je verplicht begint te voelen om slechte dingen niet te vertellen, dan begint het schoentje te knellen natuurlijk…

 6. zapnimf zegt:

  Ik vond het al raar dat er weeral zoveel volk afkwam vandaag 😉
  Een bedankje (in tegenstelling tot de bolderkarman) is hier wel op zijn plaats.

 7. fie zegt:

  Als je gewoon eerlijk bent over iets wat je gekregen hebt dan zie ik geen probleem.
  En als het leuke spullen zijn dan hoop ik dat je er veel plezier van hebt.

  En de coocarooc man die mag blij zijn dat zijn kar goed gerief is 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *