Summer trip 2017: Een week Denemarken

Het (enige) nadeel van vakanties zonder massa-toerisme? Het is niet altijd even evident om op voorhand voldoende research te doen naar mogelijke todo’s ter plaatse. In onze reisgids wordt Noord-West Jutland in 10 pagina uit de doeken gedaan. Als je weet hoe groot die regio is, dan weet je genoeg. Gelukkig liggen in de meeste huisjes wel wat touristische folders en zo niet, dan is er altijd wel ergens een toeristische dienst om binnen te stappen.

Wat hebben we gedaan?

  • Hanklit: kliffen in het Noorden van eiland Mors die gevormd zijn met vulkanisch as. Blijkbaar gekend bij (hobby)archeologen omdat er nog veel fossielen te vinden zijn.

hanklit

  • Zwemmen bij Jesperhus: duidelijk vergane glorie. Hier maak ik verder geen woorden aan vuil.
  • Fossielenmuseum: een succesnummer bij de twee jongste zonen. Een verzameling fossielen gevonden op Mors. Je kan in het museum ook een hamertje huren om buiten zelf op zoek te gaan naar fossielen.

fossielenmuseum Mors

  • Bezoekje aan de droogschuur: Tot 1977 werden er op Mors nog bakstenen gemaakt uit de typische kleigrond die er is (Nu beperken ze zich tot kattenbakvulling). De droogschuur, die naast de fabriek in werking ligt, werd helemaal gerenoveerd en kan gratis bezocht worden. Het was even zoeken maar dat was het meer dan waard. Ook de kleine wandeling terug naar het fossielenmuseum toonde ons mooie vergezichten.

Drying barn

  • Windmill test center in Østerild: dat Denemarken vol windmolens staat, dat weten jullie waarschijnlijk al. Natuurlijk is daar ook veel research voor nodig en dat gebeurt in Østerild. Zes verschillende windmolens op een rij die waarschijnlijk vol meetapparatuur zitten. Als bezoeker is het toegestaan om te wandelen langs de verschillende windmolens en ergens in september opent er een bezoekerscenter (we waren dus net te vroeg). En dat zulke tests ook fout kunnen lopen, dat zagen we. Eén van de 6 windmolens was een week eerder in vlammen opgegaan en stond daar uitgebrand te wezen.
    En zo’n grote windmolen, dat maakt toch ook wel wat lawaai… zwiep zwiep…

windmill test center

Hanstholm

  • Nørre Vorupør: ligt midden in Thy Nationaal park, vissersdorp waar de vissers nog steeds hun boten op het strand trekken. Wij keken er even rond.

norre vorupor

  • Klitmøller: ook wel de “cold Hawaii” genoemd door de uitstekende surf- en kitesurf mogelijkheden. Wel een woelige zee gezien en een enkele kitesurfer. Geen gewone surfers gezien.

cold hawai

lodbjerg

tractormuseum mors

Save

Save

Save

Save

Save

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Geplaatst in Effeweg en getagd als , , . Bookmark de permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *