Mijn shortcuts in het leven.

De volgende uitdaging in de #boostyourpositivity challenge:

Hoe zorg jij ervoor dat alles blijft bollen? Heb jij trucjes die ervoor zorgen dat je nooit te laat komt, dat je ondanks je drukke leven toch twee keer per week in de fitness opduikt, dat jij altijd iets op tafel kunt toveren als er onverwacht vrienden langskomen, of een ander talent waarvan mensen denken: hoe doet die dat toch?

Ik denk vaak: “vierkant gaat ook.”. Neen, wij zijn geen toonbeeld van een gestroomlijnd leven waar alles perfect in balans is, allesbehalve. Een korte situatieschets heb ik mijn vorige post al gegeven. Met twee werken en op werkdagen lang van huis zijn, het is geen lachtertje.

Laat me toch een paar truckjes geven die ervoor zorgen dat we op z’n minst ons hoofd boven water kunnen houden:

Minder werken

Het begon met ouderschapsverlof in 4/5e stramien tijdens mijn zwangerschap van nummer twee. Dat heb ik zo nog een poos verder gedaan tot dat ouderschapsverlof op was. Als je in een sector werkt waar men makkelijk van job wisselt, is tijdskrediet geen optie. Ik heb er dus bewust gekozen om één dag per week minder te werken en ik denk dat dat zowel mijzelf als de baas ten goede komt. Alle verplichtingen en het geregel worden steevast op die vrije dagen gepland: kapper (ook met de zonen), doktersbezoeken, logopedie, bankzaken, winkel en al de rest. Ik koop bewust tijd voor mezelf en de zonen. Ik weet dat dit mijn pensioen waarschijnlijk niet ten goede komt maar ik leef in het ‘nu’. Niks zegt me dat ik ooit mijn pensioen haal en of er nog pensioen te rapen valt als ik aan de beurt ben.
Eén dag in de week de kans hebben om zelf kinderen naar school te brengen en op te halen, dat is toch het minste. Om duidelijk te zijn, die vrije dag staat vooral in het teken van de kinderen (rondrijden en huiswerk), voor mijn strijk schiet er op die dag amper tijd over.

Ga voor poetshulp

Twee jaar geleden heb ik het nog een half jaar zelf geprobeerd maar op den duur was ik zelfs op zondagavond nog aan de kuis bezig. De stap was toen snel gezet en ik had geluk: geen wachttijden. De poetshulp is ziek waardoor ik vorige zaterdag en vandaag (dan pakt een mens eens een dag vakantie) opnieuw met de dweil in mijn handen stond. Ik beloon mezelf dan wegens uitgespaard budget.

Stel prioriteiten

Ik ben eerlijk, mijn auto is geen prioriteit. Ik rijd al maanden met een ongepoetste en rommelige vierwieler rond. It’s al in the priorities.

Vaste winkels

Ik heb ondertussen mijn favoriete merken als het op kleding aan komt. In plaats van alle mogelijk kledingzaken af te schuimen, ga ik doelbewust naar mijn twee favoriete winkels.

Online shopping

Nog makkelijker dan die favoriete winkels is gewoon al dat moois online kopen (en ondertussen weet ik al vrij goed mijn maten). Deze week nog gemerkt dat je mooie soldekes kan doen online. Ook andere spullen worden makkelijk online gekocht.

De kleine gemakken

Onze badkamer heeft een wasgat dat in de wasplaats terecht komt. Minder gesleur met wasmanden.

 Zoek een loopmaatje

De garantie om niet om het minste dat sporten te laten verwateren. Hier werkt dat al vier jaar!

Zwem- en turnzakken

Zwem- en turnzakken hangen hier gevuld in de wasplaats. Als de handdoeken en zwembroeken uit de was komen, gaan die direct de zwemzak terug in. Bespaart tijd achteraf.

Online shortcuts

Lang leve lijstjes en Evernote. Ik ben een grote Evernote fan, vooral voor werk gerelateerde zaken. De enige manier om alle todo’s uit meetings te onthouden.

Voldoende nachtrust

Geen echte shortcut, maar bij mij maakt voldoende nachtrust wel een groot verschil.

Kalender, ook op papier

Ik ben begonnen een papieren gezinskalender bij te houden om het allemaal een beetje overzichtelijk te houden.

Kijk de andere kant op

Niet altijd even efficiënt of goed voor de ergernis maar soms probeer ik bewust de rondslingerende schoenen (niet alleen die van de kroost) te negeren. Het verlengsnoer dat al een hele week aan de zoldertrap ligt zal daar blijven liggen tot diegene die het daar achtergelaten heeft, het beu wordt.

Leer ‘nee’ zeggen

Misschien de belangrijkste (maar soms ook de moeilijkste): leer af en toe ‘nee’ zeggen, een wereld van verschil.

Ga op de vlucht

Niet thuis zijn heeft zo zijn voordelen: er kan geen extra rommel gemaakt worden en vooral je ziet de rommel niet liggen. Het is niet voor niks dat ik soms liever op een ander slaap.

Welke shortcuts gebruiken jullie?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Geplaatst in Alledaags. Bookmark de permalink.

4 zegjes gedaan op Mijn shortcuts in het leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *