Denemarken: dag 7 – Kopenhagen! Oh yes!

Kopenhagen, een daguitstap die vooral op mijn verzoeklijstje stond, de rest heeft soms niet te kiezen…

Eerst staat Grundvigs Church, even buiten Kopenhagen, op ons lijstje. Ik heb al wat kerken van binnen gezien, maar van deze kreeg ik kippenvel. Zo mooi in zijn eenvoud.

Grundvigs Church

En dan Kopenhaven zelf. Ons 100% Kopenhagen boekje komt goed van pas, samen met de tips die ik hier kreeg. We stippelen een provisoire route uit en parkeren de auto in het begin van de Østerbrogade. Dit laatste bleek een slechte zet want deze straat is veel langer dan gedacht. Kortom aan het eind van de dag staan er heel wat wandelkilometers op onze teller. Gelukkig hebben we de bolderkar bij om vermoeide kinderen in te deponeren.

Eerste halte: de flagship store van Normann Copenhagen. Ik geef mijn ogen de kost.

Een beetje verder lunchen we bij Dag H. Voor de kinderen is er geen aparte kaart maar voorzien ze een kleinere portie, ideaal. De luxe hamburger met frietjes bevalt ons en is wel erg mooi gepresenteerd.

Dag H Kopenhagen

We zetten onze tocht verder naar de kleine zeemeermin en die is veel groter dan ik altijd dacht. Blijkbaar is er net een cruiseschip gelost in de haven, wat maakt dat elkeen op de foto wil met de meermin, zowel met als zonder vrouw en kinderen. We stonden erbij en keken ernaar.

Relax

Heel wat later kijken we rond bij Hay, nadat de echtgenoot een stel stappers koopt bij Camper (en daar meteen ook zijn sleutels en wandelkaartje achterlaat).

Camper & Hay Kopenhagen

De Rundetårn stond al lang op mijn Pinterest board. Het spreek ook wel tot de verbeelding dat indertijd iemand met paard en rijtuig boven in de toren kon raken. De zonen vinden het super.

Rundetårn

Ondertussen genieten we ook van het vele groen en de parken die Kopenhagen rijk is. Iedereen moe? Dan passen de drie zonen nog net in onze Coocarooc. Tot slot … ijs, met dank aan Kathleen voor de tip.

Parad-is

Jawel, Kopenhagen en zijn uitstraling hebben mijn hart gestolen. Dit smaakt naar meer!

Observaties van de dag:

  • De inwoners van Kopenhagen kleden zich apart en met smaak. Ik zie veel mannen met opgerolde broek à la Bent Van Looy. Ook de vlinderdas lijkt terug van weggeweest, zelfs boven een bermuda. Sommige mannen hebben een baard of keurig getrimd snorretje.
  • Veel oma’s op stap met de kinderwagen. En wat vooral opvalt: Denen zelf gebruiken geen buggy, hun nageslacht zit gewoon rechtop in de wandelwagen (zo’n exemplaar met draagmand dus) vastgesnoerd met een riempje.
  • In het centrum van Kopenhagen zien we vooral jonge mensen, eerder twintigers en dertigers.
  • Zwaarlijvigheid lijkt onbestaand, amper een dikke mens gezien daar.
  • Kopenhagen is duidelijk een fietsstad bij uitstek (hadden we dat geweten ,-) ). Brede, aangename fietspaden. De fiets heeft hier duidelijk voorrang op de auto. En daar komt dat Danish Design echt wel naar boven. Al die fietsen zijn met zorg gekozen. In één van de grote winkelstraten hangen de fietsen gewoon in de etalage. Natuurlijk zijn dit geen gewone fietsen, maar een echt handelsmerk, a way of living.
  • Kopenhagen lijkt alleen maar mooie blonde meisjes te hebben.
  • Na vandaag staat onze maaidorser-spotting op 116 stuks.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Geplaatst in Effeweg en getagd als , . Bookmark de permalink.

4 zegjes gedaan op Denemarken: dag 7 – Kopenhagen! Oh yes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *