Een weetje: Vitamine D en zonnecrème

Twee weken geleden in het nieuws: mensen die veel zonnecrème smeren, hebben makkelijker een tekort aan vitamine D. De zonnecrème blokkeert de stralen die ervoor zorgen dat ons lijf vitamine D aanmaakt. ‘En,’ werd er gezegd … ‘tegenwoordig zijn er ook veel dagcrèmes met een UV filter en die hebben hetzelfde effect’.

Mijn frank was ondertussen al aan het vallen. Hier wordt redelijk wat gesmeerd, ook bij mij en mijn dagcrème van Louis Widmer die ik winter én zomer gebruik, die bevat een UV filter, jawel. ‘Hoe zou het met mijn vitamine D huishouding gesteld zijn?’, vroeg ik me af.

Vorige week zat ik bij de dokter. Een gans lang weekend lopen snotteren, niezen, tranen en kriebels overal … Ik wilde deftige medicatie voor mijn (vermoedelijke) hooikoorts. De dokter vond het nodig wat bloed af te tappen om uit te sluiten of er nog andere allergieën in het spel zijn. En toen vroeg ik of dat effectief kon kloppen, dat ganse vit. D verhaal. ‘Wacht, we zullen dat meteen eens checken’ en hij vinkte een extra vakje op zijn blad aan.

Vrijdagavond het verdicht… zoals verwacht een grassenallergie (had ik al gezegd dat we op de boerenbuiten wonen tussen de velden? ) en mijn vitamine D … die was aan de lage kant. Een beetje onder het aanbevolen minimum dus best toch een supplementje nemen.

Let the sun shine in

beeldmateriaal: Slide Sideways

Moraal van het verhaal, check je dagcrème. Staat daarop dat die een UV filter heeft? Koop dan nog een extra potje zonder UV filter en wissel regelmatig af. Als je in de winter amper buiten komt, is die UV filter eigenlijk helemaal niet vandoen. Jammer dat ze me dat in de apotheek niet gezegd hebben toen ik mijn potje kocht (of heb ik gewoon niet goed opgelet?).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Geplaatst in Alledaags en getagd als . Bookmark de permalink.

3 zegjes gedaan op Een weetje: Vitamine D en zonnecrème

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *