Effeweg naar Flevoland

Vakantie en we trokken naar Flevoland, een voor ons onbekend stukje Nederland. Land van grootse velden en massa’s, echt massa’s windmolens.

We logeerden aan de rand van het Veluwemeer, opnieuw Landal (Waterparc Veluwemeer deze keer) en opnieuw grote luxe. Geen bungalowke maar een heuse villa, die echt wel aan de grote kant was voor 7 mensen. 7 mensen, want moeke en het nichtje waren te gast. En de wasmachine en droogkast waren een aangename verrassing (we hadden de helft minder kleren kunnen meepakken, had ik het op voorhand geweten).

Veel gedaan (maar ook te veel niet gedaan, jammer):

 •  Zaterdag – gezwommen in het zwembad en ‘s avonds de verjaardag van moeke gevierd in de Oude Drukkerij in Hardewijk. Het eten was OK maar we hadden het iets beter verwacht en de schoonmoeder, die had vooral last van de koude. Wel een mooi interieur (het oog wil ook wat). Volgende keer kunnen we deze eens proberen.

Aan tafel

 • Zondag – Fietsen door het Harderbos (en wijselijk onze route verleggen toen achter een poortje een kudde bruinharige beesten ons pad versperden). Ook bomen gezien waar duidelijk een bever zijn tanden in had gezet.

Op de vlucht

 • Bezoek aan de Gesteentetuin waar de zonen de stenen lieten doorzagen we die in de voormiddag al fietsend vonden in het Harderbos. Een aanrader! (Dat stenen zagen doen ze wel alleen de eerste zondag van de maand.) We kregen deskundige uitleg bij de stenen. Ook al leken ze aan de buitenkant vrijwel identiek, Mats had een gneis in zijn handen en Arne een graniet met marmerkristallen. En dat de Nederlandse vrijwilliger van dienst een zwager heeft die op een slechts een paar kilometer van ons woont, dan moet toch lukken …
 • Terwijl Vlaanderen naar de Ronde keek, zagen wij een stukje Unesco Werelderfgoed: Schokland. Land dat ooit eiland was, nadien ontruimd werd en uiteindelijk droog kwam te liggen na de inpoldering. Vooral het interieur van het kleine kerkje bleef me bij. Onderweg naar huis passeerden we het dorpje Nagele.

Schokland

 • Maandag – Geen grootse dingen, of toch wel. Nand, nog geen 4, leerde op nog geen half uurtje fietsen. Hoera! Laat ons zeggen dat de kilometers op zijn loopfiets in combinatie met zijn goeie motoriek in zijn voordeel werkten. Fietsen, even naar het strandje van het Veluwemeer, spelen in het speeltuintje en natuurlijk zwemmen.

Zwaan en zo

 • Dinsdag – Opgestaan met een stralend zonnetje, dus direct een klein fietstochtje gepland. Fietsen naast het Weluwemeer waarbij Mats het record vliegjes slikken verbrak (er leek daar een heuse plaag in de lucht te hangen).
  In de namiddag had Filip met de oudste zonen een bedrijfsbezoek gepland, ik bleef in het huisje en ging met Nand de binnenspeeltuin verkennen. Toffe binnenspeeltuin, maar lezen moet je er niet proberen. Door de veelkleurige verlichting begon ik scheel te zien.

Flevoland

 • WoensdagNieuw Land in Lelystad: een modern museum rond het ontstaan van Flevoland. De beelden van de landarbeiders die dag in dag uit stonden te schuppen in de aarde om een stuk drooggelegde woestenij om te vormen tot vruchtbare landbouwgrond, die beelden gaan me bijblijven. Voor de kinderen is vooral het Watertheater de max. We hadden moeite ze terug mee te krijgen. Bij de grote mensen maakte de tijdelijke tentoonstelling indruk: Schipbreuk. De noodlottige reis van de Batavia. En de creatieve foto’s die we daar konden maken was pure leute.

nieuw land

 • Hans en Grietje: het leek me in eerste instantie vooral ‘kitsch’. Buiten een tuin waar de kinderen kunnen spelen, trampolines, go-cart baan, … en binnen … gewoon zo erover dat het weer goed werd. Tafels die op en neer kunnen, kookpannen die staan te rammelen en toch wel een heel apart interieur. Specialiteit van het huis: pannenkoeken en als je een foto van de schoonmoeder verkleed als heks meebrengt, krijg je gratis pannenkoeken (best even op de menukaart kijken). Jammer dat we dat van te voren niet wisten. Bij de jongens hadden vooral de go-carts succes.

Hans en Grietje Zeewolde

 • Donderdag – De Batavia werf: Binnenkijken in een replica van de Batavia. Wisten jullie dat de boten in die tijd nog geen roer hadden maar gewoon een stok om de koers te bepalen? En groot moeten die mensen ook niet geweest zijn (mijn kop doet nog zeer). Op de werf zelf konden we de ambachtslui aan het werk zien en we maakten zelf een touw.

batavia werf

 • Vrijdag – Een bezoekje aan Urk: een authentiek stukje Holland waar het toerisme nog niet echt zijn weg lijkt gevonden te hebben. Even slenteren door steegjes van het oude centrum. Piepkleine huisjes dicht tegen elkaar gebouwd en waar de was gewoon aan de voorkant te drogen hangt. En dan naar huis en merken dat het begin van het Paasweekend niet het ideale moment is om Zuidwaards te rijden.

urk

 • En verder
  Gelezen
  , maar veel te weinig.
  Gezwommen, dagelijks. En vooral Nand stal daar de show door met z’n zwembandjes in zijn eentje in het zwembad te dobberen. Al watertrappelend raakte hij overal en dan heb ik nog niks gezegd over de manier waarop hij telkens in het water sprong en als een waterkip terug boven kwam.
  Gespeeld, een paar gezelschapsspelletjes en een geweldige Makedo auto geknuseld.
  Gefietst, toch een beetje.
  Gelopen, ikke toch.
  Gevlucht, toen Nand en ik bijna in aanvaring kwamen met een zwaan.
  Genoten, van onze 3 geweldige zonen en mijn ventje!

zwemmen
Niet gedaan (maar eigenlijk ook wel willen doen):

 • Natuurpark Lelystad
 • Aviodrome (was zelfs gesloten zie ik nu, dus eigenlijk niks gemist.)
 • Thuis Lunch & Living, een winkeltje en lunchplek die ik al even op Facebook volg. Omdat we zo dicht in de buurt waren, wilde ik wel even met Filip tot daar maar omstandigheden beslisten daar anders over. Volgende keer misschien?

Ik probeerde de voorbije week ook internetarm door te brengen. Internetloos is niet gelukt met het gratis internet op het park. Mijn computer is niet open geweest en verder heb ik hoogstens een kwartiertje per dag gespendeerd aan mails en de feedreader op iPhone of iPad. En dat vind ik op zich ook al een hele prestatie, niet?
En wist je dat kinderen aan het werk kan krijgen met de belofte een volledige versie van Cut the Rope aan te kopen? De tafel was nooit zo snel afgeruimd.

En vanaf nu wordt het aftellen naar de zomervakantie al sluit ik niet uit dat we ondertussen nog ergens een last minute weekendje meepikken.

En volgend jaar trekken we er onder de Paasvakantie hopelijk terug op uit, al overwegen we misschien toch eens een heel andere formule. Ik kocht pas nog het Flow lekker weg blok, misschien vinden we daar inspiratie of in de nieuwe Kidsproof weekendje weg (de give away loopt nog steeds). En jullie tips zijn natuurlijk ook altijd meer dan welkom!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Geplaatst in Effeweg. Bookmark de permalink.

3 zegjes gedaan op Effeweg naar Flevoland

 1. Pingback: Even tussenuit naar Flevoland – maandag en dinsdag | eddiefromohio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *