De Belgische kustlijn afwandelen in 3 dagen

Het stond al jaren ergens te verstoffen op een bucketlist: ooit wilde ik de Belgische kustlijn afwandelen.
Corona zorgde ervoor dat ik twee vriendinnen voorstelde om te starten met vrijdagse wandelavonden ter vervanging van de fitness die gesloten was. Bewegen en bijpraten in de buitenlucht. Ideaal. Van oktober tot nu wandelden we elke vrijdag zo’n 10 km. Soms wat (veel) meer, soms wat minder. De ene keer een rondgang, de andere keer regelden we een taxi die ons op zo’n 10 wandelkilometers van huis afzette. Lang leve Komoot waarmee we makkelijk en snel wandelvriendelijke routes kunnen uitstippelen. En neen, dit is niet gesponsord.

Toen ergens op die koude winterwandelavonden, het idee om de kustlijn te voet af te stappen naar boven kwam, bleef dat in onze achterhoofden hangen. Ergens in juni werden agenda’s naast elkaar gelegd en datums geprikt en op een rustige avond deed ik een snelle poging om met de wandelknooppuntenwebsite 3 etappes uit te stippelen en te zoeken naar overnachtingsplaatsen. Het plannen ging nog redelijk vlot. Het was alleen moeilijk in te schatten hoeveel kilometer haalbaar was om dagelijks te stappen. De originele routes die ik uitstippelde waren zo’n 20, 25 en 25 km. Zoals je hier verder zal lezen, hebben we dagelijks toch meer gewandeld.

We zijn natuurlijk ook echte wandel-amateurs zonder enige ervaring met meerdaagse wandeltochten. Daarom delen we graag onze bevindingen hier. Misschien dat we er iemand anders mee kunnen plezieren of inspireren?

Etappe 1 van Retranchement tot Blankenberge
Etappe 2 van Blankenberge tot Middelkerke
Etappe 3 van Middelkerke tot Bray-Dunes
De rugzak
Tips

De drie etappes:

We beslissen om van Nederland naar Frankrijk te gaan. In de eerste plaats puur uit praktische overweging (één dame uit ons gezelschap wordt maandagavond in Watou verwacht). We geven de voorkeur aan naar de zon toe wandelen en mogelijks ook tegen de wind in (dan waaien onze haren niet in ons gezicht…). Maar we weten ook dat deze beslissing het allemaal wat zwaarder kan maken omwille van de tegenwind.


kustlijn wandelen

Etappe 1

 • We starten bij restaurant Zilt&Zout in Retranchement (Nederland). Het is wat zoeken waar we best starten en Google Street view zorgt voor extra verwarring (want de camping die daar bij knooppunt 46 te zien is, lijkt ondertussen in lucht opgegaan). Filip is taxi van dienst en dropt ons rond 10:20u met rugzak en lunchpakket.
  We volgen redelijk correct de wandelknooppunten: 12 – 46 – 1 – 6 – 7 – 8 – 9 – 11 – 12 – 22 – 23 – 26 – 28 – 30 – 31 – 32 – 33 – 35 – 36 – 40 – 41 – 43 – 42.
  Tussen knooppunt 36 en 41 gaat de route over het strand. We proberen zoveel mogelijk over het harde zand te lopen, maar merken toch dat dit extra energie kost. Een punt om op te letten dus (tip): controleer of het eb of vloed is voor je beslist de “strand”-route te nemen. Als de weg in de brochure van de Kustwandelroute lichtgroen is, dan weet je dat die over het strand gaat.
 • In totaal wandelen we zo’n 25 km. Rond 16u arriveren we bij het hotel.
 • We zoeken online een restaurant in de buurt zodra we aankomen in het hotel, maar zelfs dan is ons restaurant van eerste keuze al volzet. Gelukkig is er in het tweede restaurant wel nog plaats. Tip: reserveer tijdig of op voorhand je restaurant!
 • Overnachten doen we in het Mercure Hotel in Blankenberge. Omdat we met drie wandelen, hebben we een familiekamer geboekt. Deze kamer is ruim en bevalt ons. Het hotel heeft een zwembad op het dak en daar maken we dankbaar gebruik van (we hadden speciaal ons badpak mee). Het ontbijt is dik in orde (en de muffin was gewoon te lekker)!
kustlijn wandelen

Etappe 2

 • Dag twee gaat het van Blankenberge naar Oostende (net voor Middelkerke). We passen onze route wat aan en gaan vaker voor de niet-strand optie na onze ervaring van de vorige dag: 42 – 43 – 44 – 45 – 47 – 48 – 50 – 49 – 1 – 51 – 53 – 55 – (56 om iets te eten, geen aanrader btw) – 57 – 59 – 60 – 61 – 64 – 65 – 66 – 68 – 70. De keuze om niet over het strand te wandelen (De Haan en Bredene) heeft wel voor wat extra kilometers gezorgd, maar het is een mooie route om te wandelen en zorgt voor extra variatie.
 • 31 km (gewandeld van 9:30u tot 18:20u) is voor ons conditieniveau echt wel de max, zeker als er pijnlijke blaren verschijnen. In De Haan zijn we het spoor van de knooppunten even bijster geraakt, dat heeft ook wel voor een extra kilometertje gezorgd.
 • Stralend weer (alleen ‘s morgens net na vertrek één keer onze regenjas moeten bovenhalen om hem daarna snel terug uit te trekken).
 • Wandelen op een zeedijk op zondagnamiddag is ook wel heel veel laveren tussen de slenteraars. Niet ideaal maar gelukkig hebben we geen go-cart op onze hielen gehad (mijn grootste vrees).
 • We overnachten bij Ibis Budget Oostende Airport. De kamer is erg klein en zodra het extra bed is uitgeklapt, kan je best zo weinig mogelijk bewegen. Aan de andere kant: we kunnen met 3 op één kamer slapen en we betalen voor ons drietjes nog geen 150 euro voor kamer met ontbijt. Prijs-kwaliteit dik in orde. Het geluid van de opstijgende vliegtuigen moet je er bij nemen (maar ik kan niet zeggen dat het er veel waren).
 • Eten doen we in het Restaurant van de luchthaven (Belair Restaurant). Lekker en met zicht op de tarmac. Opnieuw was het restaurant van eerste keuze al volzet (zie de tip bij etappe 1). De taxi die we bestelden om naar het restaurant te gaan was echt wel ‘money well spent’. Laat ons zeggen dat de kilometers zich laten voelen.
kustlijn afstappen
kustlijn afstappen
kustlijn afstappen

Etappe 3

 • Opnieuw staan we om 9:30u vertrekkensklaar. Het is zelfs al zo warm dat we onze vest al direct aan onze rugzak hangen (ook al was er kwakkelweer voorspeld).
 • We hebben ervoor gekozen om meer recht op recht te gaan. De vermoeidheid begint toch wat te wegen. Ik heb nog rap een paar euro uitgegeven aan Komoot zodat we de route beter kunnen volgen (en rap vergelijken met een Google maps). Dat had ik misschien sneller moeten doen.
 • De route: De zeedijk op naar 72 – 74 – in Westende gaan we een stuk langs de kustbaan om dan terug in te pikken op 75 – 77 – 6 – 85 – 75 – 72 – Albert I laan – 66 – 65 – In de Schipgatduinen lopen we wat vast en beslissen we verder te gaan via het strand (Komoot is duidelijk niet zo goed in duinpaden) en omdat deze keer het strand wel goed meevalt blijven we op het stand lopen – 56 – 47 – 46 – 31 – 25 – 24 – 17 – 16 – 2 – 59 – 3
 • De overzet bij de monding van de Ijzer neemt ook middagpauze. Gelukkig zijn we nog op tijd. Waren we een half uur later dan hadden we daar een uurtje moeten wachten. Niet ideaal als je dringend naar het toilet moet of honger en dorst hebt.
 • Deze keer wandelt het strand wel vlot. Het is de kunst de juiste zandstrook te kiezen.
 • Omdat pauzeren er ook voor zorgt dat we terug op gang moeten raken (en dat is soms pijnlijk), proberen we die pauzes te beperken.
 • Na zo’n 85 km in de benen bereiken we de plek waar de grenssteen met Frankrijk stond (Bray-Dunes). De steen is weg voor restauratie. Een pancarte met foto van de steen staat er gelukkig wel.
 • Het stuk van het strand naar het binnenland (van knooppunt 59 tot de Rue des Dunes) is niet te onderschatten (allemaal mul zand) maar gelukkig is er aan het eind van het wandelpad een terras waar we op onze overwinning kunnen toosten.
kustlijn wandelen
grens met Frankrijk

De rugzak

 • Een trektocht wil ook zeggen: alles meepakken in een rugzak. Ik raad je aan om de film Wild met Reece Witherspoon eens te bekijken ter inspiratie (of net niet).
  Qua kleding moet je voorzien zijn op het voorspelde weer (en daar zat ook regen tussen). De rugzak van 30 liter die ik bij Decathlon kocht, was voor mij juist groot genoeg voor 3 dagen stappen en had een paar handige zakjes (en een rits naar het hoofdvak). Het is wennen aan zo’n 7 kg op je rug.
  Ik merkte wel dat ik met mijn bovenarmen steeds langs een gesp van de rugzak bewoog met irritatie tot gevolg. De laatste dag heb ik propere sokken rond die gespen gebonden. Het werkte wel maar voor een volgende tocht moet ik toch een betere oplossing zoeken. (tip: plak geen blarenpleister op je arm. Ik vond het op het moment geen slecht gedacht, maar die pleister er ‘s avond terug af krijgen was een minder goed idee…)

 • Wat zat er in de rugzak?
  • Ik voorzag voldoende ondergoed en wandelsokken.
  • Een topje om in te slapen (een pyjama weegt gewoon teveel)
  • Een propere t-shirt per dag (Tip: in een loop t-shirt vallen de okselvijvers niet op).
  • Ik rekende op zeep, shampoo en handdoeken van het hotel (wel de receptie moeten bellen omdat er te weinig handdoeken klaar lagen en op hotelshampoo reken ik de volgende keer niet) en stak alleen een gewone tandenborstel, staaltje tandpasta, haarkam, deo en washandje in een plastiek zakje. Tip: bewaar staaltjes tandpasta en neem de hotelzeepjes en -shampoo mee naar huis voor je trektocht.
  • Ik pakte een heuptasje mee met mijn geld, bankkaarten, etc. Het heuptasje stak ik bij in mijn rugzak (en was vooral handig om mee naar het restaurant te nemen).
  • De lichtste sandalen die ik heb (om niet ‘s avonds ook nog die stevige wandelschoenen aan te moeten).
  • Pleisters, blarenpleisters, schaartje en zonnecrème (in dit geval factor 50) zijn een must!
  • De skort (rokje met korte broek onder) die ik al jaren heb, kwam goed van pas (beter weer dan voorspeld). Ik droeg een loopskort waarvan de broekspijpen goed om mijn benen passen. Ik heb al gemerkt dat het binnenbroekje van mijn andere skorts omhoog kruipt en dat zorgt uiteindelijk ook voor irritatie en schurende billen.
  • De extra broek (gelukkig een lichtgewicht) die ik mee had, heb ik niet gedragen.
  • Een dun rokje, t-shirt en extra fleece (voor ‘s avonds of de extra fleece voor als het echt koud moest geweest zijn)
  • Een beetje extra energie in de vorm van koeken
  • Een drinkbus van 75 cl (beter op tijd extra water kopen dan direct met een paar liter water van start gaan)
  • Medicatie, oplaadkabeltjes en powerbank
  • Zakdoeken (zoveel mogelijk van papier… die kunnen achteraf de vuilnisbak in)
  • Regenjas (ik had ook een regenponcho van Decathlon bij, maar die heb ik niet nodig gehad)

Ik heb ingepakt met het keukenweegschaal naast mij. Alles wat naar mijn gevoel te zwaar woog (pyjama, extra fleece, leesboek) liet ik liggen. Misschien had ik nog kritischer kunnen inpakken?

Onze tips voor wandelaars samengevat:

 • Zorg voor goede wandelschoenen. Zie ook dat de maat goed zit. Net te kleine wandelschoenen zorgen misschien sneller voor blaren? Je kan overwegen om Teva Sandalen mee te pakken als reserve mocht je blaren krijgen.
 • Wandelsokken zijn even belangrijk. Tegenwoordig zijn er ook “cool” zomervarianten op de markt die ervoor zorgen dat voeten niet te heet aanvoelen. Voorzie ook extra kousen zodat je ‘s middag kan wisselen mochten je kousen nat geworden zijn van het zweet.
 • Neem ALTIJD zonnecrème mee. Denken dat de zon niet zal schijnen is een NO GO zelfs al wordt er slecht weer voorspeld.
 • Aan zee zijn geen muggen. De muggenspray kan je gewoon thuis laten.
 • Verzamel staaltjes zeep, shampoo, dagcrème, … om mee te nemen in je rugzak. Niet alle hotels zijn goed voorzien qua zeep en shampoo.
 • Ga voor lichtgewicht kleding.
 • Zorg voor wat extra energie in de rugzak. Een koek (of een platte muffin) kunnen een wereld van verschil maken als de energielevels laag zijn.
 • Zorg ook voor voldoende water. Als je weet dat je onderweg voldoende mogelijkheden hebt om water te kopen, moet je dat extra gewicht niet de hele dag op je rug meepakken.
 • Kijk naar de waterstanden om te zien of je wel of niet harde zandstroken hebt om over te wandelen op het strand. Is het hoog water, kies dan liever voor een alternatieve route die niet over het strand gaat.
 • Wandelen over een zeedijk op een zomerse zondagnamiddag, kan best druk zijn. Ochtendmensen starten beter wat vroeger aan hun wandeldag.
 • Een app kan het net iets makkelijker maken om je te oriënteren.
 • Wil je ‘s avonds gaan eten in het restaurant van je keuze, reserveer dan een paar dagen op voorhand.
 • Houd er rekening mee dat een hotel iets verder van de kust, ook extra kilometers zijn.
 • En vooral: zorg ervoor dat je in het juiste gezelschap wandelt!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Geplaatst in Effeweg. Bookmark de permalink.

2 zegjes gedaan op De Belgische kustlijn afwandelen in 3 dagen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *