Summer trip 2017: een weekje Zweden

Hierbij ons weekje Zweden in een notendop:

Ons verblijf

Ons logement in Våxtorp, Zuid-West Zweden was een houten huisje in een doodlopend straatje te midden van een bos. Geen voorbij rijdend verkeer, slapen in absolute stilte en overdag buiten hoogstens een klein beetje geluid van de straat verder of het geratel van de zipline een beetje verderop.

De bekleding van de zetel vonden de zonen net iets minder. Maar hey, misschien was de zetel van de foto’s ondertussen al aan vervanging toe. Straf, de zonen worden kritischer dan de moeder.

Vakantiehuisje Zweden

Vakantiehuisje Zweden

Ons huisje lag midden in het bos, maar even verder naar het Westen zat je midden in de weides en de graanvelden en nog wat meer westelijk, daar was gewoon de zee.

Gedaan?

Onze week was goed gevuld. De ideale combinatie tussen inspanning en ontspanning.

Een kort bezoekje aan Båstad: Blijkbaar was er op dat moment een WTA tennistoernooi bezig. Het was er dus wat drukker dan normaal. Geen tennissterren gespot, wel goed uitgeregend.

Rodelbaan en zipline in Våxtorp: Rodelen kan niet alleen in Oostenrijk. Ook in Zweden hebben ze een rodelbaan en die was toch wel net achter onze hoek. Met de fiets op 5 minuten daar. Terug was een langer “toeristisch” ritje (alleen was Filip vergeten de hoogtemeters te checken): mooi ritje met de nodige klimmen en afdalingen en de vergezichten.
De zonen vonden zowel de rodelbaan als de zipline zo tof dat we uiteindelijk er twee keer ons geld achter lieten. Je kan natuurlijk niet overal een death ride van 740 meter maken.

Rodelbaan

De mannen klaar voor de zipline

Mats aan de zipline

Flammafallet waterval: de wonderen der natuur. In het gastenboek van ons huisje werd dit watervalletje aangeraden, dus namen de we moeite er even te passeren. Trouwens, het Zweedse water zag er overal nogal cola-achtig uit. Blijkbaar veroorzaakt door het hoge ijzergehalte.

flammafallet

Een dagje kanoën in Hjörnered: een zonnig dagje voorspeld.We pakken een brood en een pot choco en huren twee kano’s op het Hjörneredssjö. De rust, de stilte, de weidsheid van het water… voor mij is dit één van de hoogtepunten van ons weekje Zweden. We doen best wat kilometers, hoppen van eilandje naar eilandje en amuseren ons te pletter. Dit gaan we nog doen.

Kano in Zweden

Kano in Zweden

Roadtripje via Hovs Hallar en Torekov: cruisen langs Zweedse wegen en hier en daar een natuurpareltje meepakken. Trouwens, in Torekov lijkt de badjas het attribuut bij uitstek. Iedereen in de buurt van het water loopt of fietst met badjas aan. Wil je volgend jaar hip en trendy zijn: pak je badjas mee op verlof naar Zweden.

Hovs Hallar

Op zoek naar Nimis: Annelyse tipte me deze. Een kunstwerk van Lars Vilks gemaakt uit afvalhout en spijkers verscholen langs de kust van Kullaberg Natuurreservaat. Hij startte in 1980 met zijn kunstwerk en het werd pas 2 jaar later ontdekt. Er volgden een paar jaar juridisch getouwtrek want niet iedereen was blij met de komst van Nimis.
Vanaf de parking van het natuurreservaat tot Nimis is het een 45 minuten stappen. Voorzie stevige wandelschoenen want er komt best was klimmen en afdalen aan te pas (dus, wees ook gewaarschuwd voor de stijve bilspieren achteraf). En als je er komt op zo’n ‘raining-cats-and-dogs’ dag, dan durft het ook glad te worden. Het was de inspanning meer dan waard. Zelfs de puberende zoon kloeg niet en was danig onder de indruk.

nimis-zweden

Nimis Zweden

Wandeling bij Kvarnfallet: we deden ook nog een kleine wandeling bij de Kvanfallet maar die moesten we nogal snel inkorten wegens de gietende regen en een donderslag her en der.

Weetjes

  • Kleine kinderen lopen bijna standaard rond in een regenbroek. De manier op proper te blijven.
  • Steek een stel worstjes in je picknickmand, bijna overal vind je bbq’s om je vlees te roosteren.
  • Brievenbussen staan strategisch allemaal langs dezelfde kant van de weg, liefst met een aantal bij elkaar.
  • Faludrood is de naam van typische kleur van de Zweedse huizen/stuga’s en volgens ons wordt die verf echt en masse verkocht.
  • In Zweden verkopen ze koekjes met chocolade die “opgewarmd nog lekkerder” zijn. Waarom is in België nog niemand op dat idee gekomen?
  • Keurig gemaaide gazonnetjes, dat ook.
  • Deze knapperd in verval stond schattig te zijn op het erf van een boerderij. Instagram wist ons te vertellen dat dit een DAF Kalmar is. Een modelletje dat in beperkte oplage geproduceerd is en vooral als postwagen werd gebruikt in Zweden (daarom ook dat het stuur rechts staat).

DAF Kalmar

In een volgende blogpost gaat onze summer trip 2017 verder: onderweg tussen Zweden en Denemarken.

Save

Save

Save

Save

Save

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Geplaatst in Effeweg en getagd als , . Bookmark de permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *