In een nieuwsbrief …

Sommige mensen komen met hun blog in de gazet, ik stond met de mijne in een nieuwsbrief. Ex-klasgenootje Els wilde me een paar vraagjes stellen rond zichtbaarheid in het verkeer. Een moeilijk onderwerp met opgroeiende jeugd in huis, niet?

Te lui om door te klikken, ik doe even van copy-paste voor het nageslacht:

‘Ik ben continu op zoek naar gadgets die de zichtbaarheid verhogen!’

Een gesprek met een mama

Ilse Heremans (40) uit Schriek werkt als informatiearchitect en is gebeten door webdesign. Ze is mama van Arne (13), Mats (10) en Nand (6). Op haar blog (blog.vierenveertig.be) vertelt ze over haar alledaagse wedervaren en is ze altijd op zoek naar leuke hebbedingen. Zo ontdekte ze ook al enkele toffe gadgets die de zichtbaarheid in het verkeer verhogen. Wij hadden een boeiend gesprek met deze mama van drie zonen over onder meer Monkey Lights, reflecterende paraplu’s en High Visibility Bags.

Ilse is mama van drie. Alleen Arne zit in het secundair en rijdt met de fiets naar school. De andere twee zonen worden door vava met de auto naar de lagere school gebracht. ‘Ik vind het erg belangrijk dat onze zonen zichtbaar zijn in het verkeer’, vertelt ze. ‘Vandaar dat ik continu op zoek ben naar hippe reflecterende gadgets. Want hoe je het ook draait of keert, een ‘gewoon’ fluo hesje krijg ik de oudste zoon al niet meer aan…’

Groepsgeest belangrijker dan zichtbaarheid
‘Zowel Arne, Mats als Nand weten wel min of meer dat je moet opvallen in het donker’, vervolgt Ilse. ‘Ze horen ons in de auto ook regelmatig opmerkingen maken over mensen die in het donker totaal niet zichtbaar zijn en hoe gevaarlijk dat is. Bij de oudste zoon merk je natuurlijk dat groepsgeest en erbij horen belangrijker wordt. Een fluo hesje wil hij bijvoorbeeld niet aan, want niemand heeft dat aan.  Als moeder ga je dan op zoek naar truckjes om de zichtbaarheid en veiligheid van je zoon te verhogen. Zo heeft hij geen zwarte of donkere jas, maar een fel gekleurde jas. Ik merkte zelfs dat er een reflecterend boordje aan zit. Op die manier kun je je kind toch nog wat sturen. Bij de boekentas van de jongste kregen we een fluo gele turnzak van Kipling. Arne neemt die nu mee naar school, opvallend achter op de fiets.’

Monkey Lights
‘Arne is ook wat gadget-gevoelig. Daarom kocht de Sint afgelopen maand voor hem Monkey Lights. Een fancy manier om op te vallen in het verkeer. Hij zet ze wel op om in het donker naar school te rijden, maar net voor hij op school arriveert gaan ze al uit.. Ik vermoed dat hij niet wil opvallen op school. Zolang hij onderweg maar opvalt, denk ik dan.’

Hippe reflecterende gadgets
‘Als ouders vinden we het erg belangrijk dat onze zonen opvallen in het verkeer. Zelf ben ik nogal gevoelig voor mooie dingen. Waarom niet het mooie aan het nuttige koppelen?’, lacht Ilse. Ze kocht voor zichzelf een ‘High-reflective’ paraplu uit reflecterend materiaal. ‘Ik heb ook toffe ‘high visibility bags’ van Sputnik Zurich ontdekt, maar die zijn prijzig. Misschien moet ik ze zelf eens proberen te maken van fluo hesjes? En er bestaan zelfs fietsen met een reflecterend kader, maar dan zitten we in een nog duurdere categorie!’

Het hoeft niet altijd duur te zijn
Gadgets zijn vaak duur, geeft Ilse toe. Maar het kan ook anders. ‘Ik heb intussen weet van ‘Firefly LED-fietswielverlichting’ die je kunt bevestigen op het ventiel van je fietswiel. Zodra het wiel draait, schiet de led-verlichting in gang. Best wel tof en 15 euro voor een set van twee stuks vind ik nog meevallen.’

Praten en het goede voorbeeld geven
Coole gadgets kunnen dus wel helpen om de zichtbaarheid te verhogen. ‘Maar ik denk dat vooral praten over verkeersveiligheid en zelf het goede voorbeeld geven de basis zijn. Verkeersveilig gedrag bekom je alleen door met je kinderen op de fiets in het verkeer te gaan en hen attent te maken op mogelijke gevaren. Oogcontact vind ik bijvoorbeeld extreem belangrijk. Zelf kijken of je gezien wordt. Ik ben ook zo’n moeder die achter haar kinderen fietst, en dan regelmatig roept. (lacht)’

De inbreng van de school
‘In de school van de twee jongsten, De Groeituin in Schriek, is een fluo hesje verplicht. Op de school van Arne ligt het anders. Ik heb vorig jaar nog gemaild om te vragen of er daar op school ook zo’n regel was. Niet, dus. Wat de school wel doet is alle eerstejaars een fluo rugzakhoes geven. In de donkere wintermaanden kunnen de leerlingen dan stempels sparen voor een beloning. Verder zijn er ook wel fietscontroles door de politie. Voor de rest blijft het beperkt. Een hesje verplichten is waarschijnlijk ook niet de oplossing. Ik heb al gehoord van scholen waar de leerlingen een eindje voor de school stoppen om hun hesje aan te trekken om strafstudie te voorkomen. Dat kan ook niet de bedoeling zijn. Toch vind ik dat scholen, en zeker middelbare scholen, meer aandacht moeten besteden aan zichtbaarheid en verkeersveiligheid.’

Auteur: Els Hendrickx

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Geplaatst in Alledaags. Bookmark de permalink.

3 zegjes gedaan op In een nieuwsbrief …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *