Denemarken: dag 9 – Van Seeland naar Jutland

De dag begint vroeg, maar ook enorm mooi. Wanneer Nand op 6:30 uur aan ons bed staat, ontwaren we twee herten achter in de tuin. Ze doen zich te goed aan de pruimenboom. Wij staan roerloos te kijken. Ook dit is vakantie!
Tja, deze verkeersborden staan niet voor niets in Denemarken.

Herten in de achtertuin

Vandaag maken we de oversteek via Funen naar de westkust van Midden-Jutland. Het golvende landschap wordt heel langzaam wat platter. De eindeloze graanvlakten maken plaats voor meer begroeiing en hier en daar een grazende koe of een kolossale koeienstal.
Ook in de bewoning merken we verschillen. De huizen hier lijken verzorger en tuintjes beter onderhouden.

En ook voor ons is het wennen. Het vakantiehuisje dat we toegewezen krijgen is duidelijk niet het properst. De ramen staan vol met kinderhandjes, op het vasttapijt (yeuh, vasttapijt, net nu twee weken geleden uit een krasjestest bleek dat ik nogal reageer op huisstofmijt …) zitten vieze kringen. Een aftrekkertje in de douche staat er helemaal beschimmeld bij en op de mat in de living liggen gewoon nog restjes spaghetti. Soit, na mijn beklag bij de receptie krijgen we een ander, proper huisje toegewezen. De locatie (net naast het hoofdgebouw en parking) en het interieur (afgeleefd, scheve kaders en vasttapijt) moeten we erbij nemen. Ik ben nu éénmaal een moeilijk mens (maar ik heb me ondertussen wel voorgenomen om nog strengere criteria te hanteren bij de selectie van een vakantiehuisje). Aan de buitenkant zien de huisjes er wel goed uit (‘beter iets dan niks’, zei ze met een smile).

Dayz Seawest

Het is vooral het zwembad dat het hem hier doet, met golven, een disco-glijbaan (waar een epilepsie-patiënt gegarandeerd een aanval van krijgt) en een glijbaan met rubberen banden. Waterratten zijn het … de jongste misschien nog het meest.

Observaties van de dag:

  • Bij veel huizen (of eerder boerderijen) staat een verkoopstalletje voor de deur waar aardappelen te koop staan. Al wat je moet doen is het geld in een bakje steken en je kan een zakje aardappelen meepakken.
  • Hier wel krantenwinkels, maar niet veel.
  • Ook een apotheek gespot.
  • Cola (the real one) kost hier stukken van mensen, in de winkel wordt het ook amper verkocht of het is alleen in 33 cl blikjes te vinden.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Geplaatst in Effeweg en getagd als , . Bookmark de permalink.

Een zegje gedaan op Denemarken: dag 9 – Van Seeland naar Jutland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *