Denemarken: dag 4 – Roskilde

Zoals het een goede Deen beaamt vullen we de frigobox en vertrekken we naar Roskilde. We doen het Vikingeskibmuseet aan (voor een tochtje met een Vinkingboot zijn we te laat, daarvoor moet je ‘s morgens op tijd bij het museum staan). Buiten het museum worden replica’s van oude Vikingschepen gemaakt, met traditionele gereedschappen en materialen. De zonen leggen opnieuw een ongebreidelde interesse aan de dag. Arne is niet weg te slaan bij de smid. Mats lijkt het meer voor houtbewerking te hebben. In het museum zelf staan oude boten die ongeveer 1000 jaar geleden in het water boven Roskilde tot zinken gebracht zijn om de doorgang te versperren voor de vijand.

Denemarken Vikingeskibmuseet

Denemarken Vikingskibmuseet Nand

Na het museum en de picknick kuieren we door naar de haven. Daar vinden we een paar bassins waar kinderen vissen kunnen bekijken en krabben vangen. De krabben hebben zich waarschijnlijk al volgevreten want bijten doen ze niet. In het heldere havenwater ontwaren we ook een hoop kwallen. Merkwaardige beesten.

Denemarken Roskilde

Onderweg naar het huisje stoppen we nog bij Tadre Mølle. De molen met waterrad is blijkbaar alleen om zondag open, maar wij kijken toch maar even rond en Mats doet inspiratie op in de groentetuin daar. Het heuvelachtige landschap zorgt voor de nodige hilariteit en kriebels in de buik als we met de auto terug vertrekken.

Terug bij het huisje hebben de zonen de smaak te pakken, de visnetjes en laarzen worden boven gehaald. De vangst van de dag: garnalen,  mosselen, een paar soorten vissen die ik niet bij naam kan noemen.

Denemarken Kisserup

Observaties van de dag:

  • Gitte is blijkbaar ook de naam van een Vikingboot.
  • Nog geen enkele mug gezien, ook al zitten we zo dicht bij water.
  • Geen Ola hier, dat is hier vertaald naar Frisko. De rest is natuurlijk wel helemaal hetzelfde gebleven.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Geplaatst in Effeweg en getagd als , . Bookmark de permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *