Een weekje Drenthe in een notendop

Dit verslagje hadden jullie nog tegoed: De week Drenthe was veel te snel voorbij. Algemene conclusie: Drenthe is echt wel een bezoekje waard.

Locatie? Landal Land van Bartje (genoemd naar het boek), een fijn huizeke voorzien van alle luxe (en dus ook een sauna).

Gedaan?

 • Dagelijks een uurtje gezwommen in het zwembad. De kinderen althans, de mama vond het water nogal aan de koude kant en hield het vooral bij pootjebaden.
 • Gefietst: en dat is dus het voordeel van zo’n bungalowpark. De grote kinderen krijgen de vrijheid om in de buurt van ons huisje te fietsen. Het kleinste kind had nog begeleiding nodig van mama, papa, moeke of het nichtje.
 • Gelopen: de mama toch (terwijl manlief met de fiets volgde). Plezant, zo een babbel placeren terwijl je jezelf afmat.
 • De bolderkar getest: de helling was perfect om de berg af te razen.

Bolderkar-race from ilse on Vimeo.

 • Mats kon zich uitleven tijdens de ponyverzorgles en nadien de ponyrit door het bos. Je moet eens weten hoe trots hij is op zijn diploma.
 • Gelezen: een paar boeken en een hoop tijdschriften.
 • Gespeeld binnen en buiten en in de speeltuintjes (er was zelfs een grote binnenzandbank) en ook veel dennenappels geraapt.
 • Genoten van de mooie natuur, want die was er!
 • Cassis gedronken van Hero en Rolo’s gesnoept. Volgens mij gaan die Rolo’s terug in de tijd van toen we nog veel naar “den holland” keken met Loekie en programma’s als “Zeg eens A” en “Kinderen voor kinderen”. Ik merkte pas na thuiskomt dat ze die Rolo’s bij ons ook gewoon verkopen in de winkel.

Drenthe

Gezien?

 • We gingen met de fiets op zoek naar de schapen in Exloo. Jammer dat ze omwille van de pasgeboren lammetjes tijdelijk in hun buitenverblijf verbleven. Geen schapen gezien, wel goed gefietst.
 • We liepen over het Boonkroonpad en breiden er nog een kleine boomsoortenwandeling van 3km aan. En onze kinderen, die deden dat goed, weinig of geen gezeur en op het eind nog even leuk gespeeld in het Lorkenspeelbos.
 • Op de fiets naar de Poolshoogte uitkijktoren.
 • We gingen terug in de tijd bij het Hunebedcentrum en zagen een paar hunebedden in het echt.
 • We sloten onze week af met een speurtocht naar de Radiotelescoop van Dwingelo. We vonden de radiotelescoop waarmee het heelal wordt afgespeurd en misschien was ik nog wel meer onder de indruk van de Dwingelose Heide. Het uitzicht over de heide staat op mijn netvlies gebrand en nu weet ik al dat ik daar ooit terug wil staan. We moeten sowieso nog eens terug want het was daar dat de mannen lazen dat er in Westerbork 14 van die telescopen op een rij staan.

Drenthe

Aangename verrassingen?

 • Vanaf nu wil ik altijd een wasmachine in ons vakantiehuisje. Wat een gemak, en wat een luxe (voor mij zelfs meer luxe dan een zonnebank of sauna).
 • De bekende gezichten die op vrijdag plots het zwembad binnen gluurden. Vrienden hadden ook een vakantie geboekt in het Land van Bartje zonder dat we het wisten van elkaar. Samen zwemmen en pannenkoeken eten. Leuk!
 • Ik had geen idee wat van Drenthe te verwachten, maar ik was aangenaam verrast. Gek dat we zo’n zwak blijven hebben voor Nederland. Of misschien toch niet, want de fietspaden en uitgebreide natuurgebieden van Staatsbosbeheer hebben gewoon een dikke streep voor. Denk dat ik me toch eens dit boek ga aanschaffen, moet ik niet altijd naar de bib als we weer op vakantie gaan. Voila, aan mijn verlanglijstje toegevoegd.
 • Dat mijn auto geen goesting had om terug naar huis te rijden was misschien een minder aangename verrassing. Gelukkig had manlief een stel startkabels in zijn auto. Hoewel die kabels de tand des tijds niet helemaal goed doorstaan hadden, stond mijn auto na een uurtje prutsen weer te draaien.

En binnen een half jaar, dan pakken de kaart van Nederland nog eens vast en gaan we op zoek naar regionen waar we nog niet op verkenning gingen. Ik vermoed dat één van de Waddeneilanden, Friesland of Flevoland wel bij de kanshebbers zullen zijn of mocht er nog iemand goeie tips hebben?

En tot slot, de kaartjes voor Planckendael worden morgen verloot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Geplaatst in Effeweg en getagd als , . Bookmark de permalink.

8 zegjes gedaan op Een weekje Drenthe in een notendop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *