Waving lucky cats

Jullie al eens van waving lucky cats gehoord? Ik tot daarjuist in ieder geval niet.

Mijn verhaal begint vorig weekend toen we naar een verjaardagsdrink mochten in een bruine kroeg naast het water in Niel. Het was in de namiddag, dus de kids konden wel even mee. Eens binnen in het café, begint Nand vol jolijt te gibberen. Ik dacht eerst dat hij reageerde op iemand, maar toen ik eens beter keek had ik door dat hij een gekke gouden kat in z’n vizier had. Een gekke gouden kat die met één pootje constant stond te wuiven. Effectief wel grappig om te zien, en omdat de dame aan de toog toch wel Aziatische roots had (en de kat in een rijtje met andere memorabilia stond) ging er ervan uit dat dat één of ander souvenier was.

Nu woensdagavond was ik te gast op een event van Microsoft in de showroom van Vitra. Het event viel wel mee, maar het feit dat het daar vol met mooie (en dure) design staat, maakte het voor mij natuurlijk des te interessanter. En om mijn verhaal kort te houden, wat stond daar op hun tafeltjes: jawel, twee wuivende katten.

Hetzelfde object op twee totaal verschillende locaties, of hoe kitch bijna verheven wordt tot design alleen al door zijn omgeving en de sfeer die errond gecreëerd wordt.

Deze foto kan je ook hier vinden.

Wikipedia leert me ondertussen dat de Maneki Neko of Lucky Cat uit de Japanse traditie stamt. Een Lucky cat brengt geluk voor de eigenaar. Een opgeheven linkerpoot zou klanten moeten aantrekken,  een opgeheven rechterpoot brengt geld.
En wil je zo’n beestje bezig zien, dan kan je natuurlijk altijd op youtube terecht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Geplaatst in varia. Bookmark de permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *