Tripje naar Flanders Fields

Een klein roadtripje richting Ieper? Waarom niet. De middelste zoon genoot erg van Ten Oorlog op TV (hopelijk kan deel 2 hem evenzeer boeien). Moeder wilde haar kinderen een beetje vaderlandsche geschiedenis bijbrengen en dus werd een mini-trip gepland.  100 jaar geleden werd een Groote Oorlog uitgevochten met onbeschrijflijk veel leed tot gevolg.

Ik ontpopte me met alle plezier tot reisleider. De wensen van elkeen werden in acht genomen en dankzij Pinterest mét locatievoorzieningen en de routeplanner van Google maps was het ook makkelijk een gedetailleerde dagplanning uit te stippelen. De vrienden gingen met plezier mee.

Zaterdag was het eerder een inlevingsreis. In de striemende regen een paar verlaten oorlogskerkhoven bezoeken. Je wordt er alleen nog stiller van …

lijssenthoek-regen

Onze eerste halte was de Vredesmolen in Klerken (Houthulst). De molen, die oorspronkelijk dienst deed als oliewind- en graanmolen, werd door het Duitse leger in gebruik genomen als observatiepost. De Vredesmolen is een stille getuige van de wreedheid van WO I in de Westhoek. Een uniek monument voor de vele gesneuvelden tijdens de slag van Houthulst op 28 september 1918. Ondertussen is de molen mooi gerestaureerd en kan je via een metalen trap de molen beklimmen. Bovenaan heb je hetzelfde zicht dat de Duitsers hadden tijdens WO I.

vredesmolen

44.000 Duitsers begraven, van wie bijna 25.000 in een massagraf, op de Duitse militaire begraafplaats Langemark. Onvoorstelbaar, jonge studenten en anderen, van een toekomst beroofd, gestorven voor hun vaderland.

kerkhof

Google search besliste over de locatie voor onze lunch. Eetkaffee Steenstraete was een voltreffer. Lekkere croques en meer.

eetkaffee Steenstraete

Het kerkhof van Lijssenthoek in Poperinge was tijdens WO I gelegen bij een militair hospitaal. Het bezoekerscentrum is mooi ingericht, en ook interessant voor de kinderen. Het kerkhof zelf: stil, sereen en in de gietende regen. We will never forget!

lijssenthoek

lijssenthoek

Elk ander reisleider zou jaloers zijn want om stipt 16:00u (zoals voorzien in de planning) arriveerden we bij het hotel in Ieper. Ik had geboekt bij Hotel O, vlak bij de Grote Markt. Ideaal! De kamers in het hotel zijn ingericht in de sfeer van WO I en schappelijk van prijs. Alleen jammer dat we moesten ontbijten in een nabij gelegen hotel. Ik heb de ontbijtzaal van Hotel O dus niet gezien. Wie ook zelf in Hotel O overnacht, opletten dat je niet te fel naar het midden van het bed rolt (je zou wel eens op de grond kunnen belanden, en ik spreek uit ervaring …)

hotel O Ieper

’s Avonds schoven we aan tafel bij Markt 22. Gevonden dankzij een tip van Tales From the crib. Echt heel lekker gegeten (ter info: ik at het hammetje). De kroost liet niks achter op hun bord.

Markt 22 Ieper

Wie in Ieper is, moet bij de Last Post geweest zijn, wij ook.

Last Post

Voor zondag had ik zon besteld en een gids geregeld voor de Vestingroute. Een gids voor 9 man die vertelt op kindermaat, super! Vanaf nu heb ik me voorgenomen wat vaker te zoeken naar een gids. We kregen een gedetailleerde uitleg, zagen een ijskelder en de Rijselpoort aan de binnenkant en bezochten het Ramparts Cemetery.

vestingroute Ieper

Eten deden we bij Marktcafé les Halles. Zowel de tapas als hamburgers zijn goedgekeurd en ook het interieur is zeker OK (u weet het, mijn oog wil ook wat).

Markcafe les Halles

Het In Flanders fields Museum is een must see, must do. Mooie architectuur, pakkende tentoonstelling.

In Flanders Fields

We dachten af te sluiten in de Kazematten, maar dat was buiten de Kazematten gerekend. Zij genoten nog een extra dagje van de Kerstvakantie: gesloten.

Kazematten Ieper

Een unieke belevenis al was Mats onderweg naar huis een beetje teleurgesteld dat hij nu toch geen loopgraven gezien had. Volgende zomer misschien eens naar Diksmuide gaan en en passant het Tyne Cot Cemetery aandoen?

Tips:

  • Planning is cruciaal, zeker als je met kinderen onderweg bent. Prop niet te veel in één dag. Wat wij deden was ruim genoeg. Een planning zorgt er ook voor dat er geen dode momenten vallen. Geen discussies over “Waar gaan we nu naartoe?”. Ook zin in een roadtrip richting Ieper, je vindt een redelijk accurate (en geteste) planning hier (in pdf).
  • Grotere groep? Reserveer! We waren op stap met twee gezinnen, 9 personen in totaal, dan speel je best op zeker en zorg je ervoor dat je niet moet wachten of zoeken naar een plek voor 9. Ik reserveerde zowel voor zaterdagavond als zondagmiddag.
  • Een gids maakt het verschil. Echt de moeite waard!
  • Check openingsdagen en openingsuren voor je vertrekt.
  • Beslis op voorhand of je ook het belfort wil beklimmen als je In Flanders Fields bezoekt. Pas als we naar de toren wilden, bleek dat we hadden moeten bijbetalen (en veel zin om terug naar de kassa te gaan hadden we op dat moment niet meer).
  • Na en tijdens ons tripje heb ik vaak gedacht dat ik Ule van Marc de Bel opnieuw moet lezen.
  • En om het bij boeken te houden: ik beseft ook dat ik vooral fictie rond WO II heb gelezen, amper WO I. Hoog tijd dat ik Post voor Mevrouw Bromly en Oorlog en Terpentijn lees.

Ken je zelf nog plekjes die het bezoeken waard zijn in de Westhoek, laat maar komen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Geplaatst in Effeweg en getagd als , . Bookmark de permalink.

2 zegjes gedaan op Tripje naar Flanders Fields

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *