Gehelmd

‘Of hij vanaf nu alleen met de fiets naar school mocht want hij zat nu toch al in het zesde leerjaar,’ vroeg hij een paar weken geleden. ‘Want volgend jaar ging hij elke dag met de fiets naar school moeten, en een heel eind verder dan de school nu.”

Hij had een overschot van gelijk. Loslaten, kwam er direct in mijn hoofd naar boven. En dus fietst onze zoon regelmatig alleen met de fiets naar school. Onze voorwaarden: hij fietst de route die we samen altijd fietsen (we wonen nu niet direct langs een rustige weg, dan wil ik dat hij op de ‘minst-onveilige plek oversteekt), en neemt niet zomaar een andere weg naar huis, hij trekt zijn flou-hesje altijd aan en last but not least: hij draag zijn fietshelm.  En laat die fietshelm nu het discussiepunt hier zijn.

Je kan het hem niet kwalijk nemen. De helm die hij heeft, is zachtjes uitgedrukt een ‘kinderlijk exemplaar’, zo eentje met ogen op. En een jongen van 10, bijna 11 die zit nogal met zijn imago. Dus werd er naarstig gezocht naar een nieuw, hipper exemplaar. En moeder zou moeder niet zijn als ze online op zoek ging. Op de website van Bikester vond ze een massa geschikte kandidaten. Mama maakte een selectie en legde ze één voor één aan zoonlief voor. Mama kreeg een dikke “njet”.  Wat blijkt? Ze is blijkbaar nog veel hipper en trendgevoeliger dan de zoon want die gaat het liefst voor een klassiek mountainbike- of wielrennersmodel.

Ziehier mama’s selectie:

Fietshelmen

De selectie van de zoon …

Fietshelmen

Inderdaad!

Al die helmen hebben me wel aan het denken gezet. Volgend jaar staat Denemarken op het programma en Denemarken verplicht het dragen van een fietshelm voor kinderen onder de 12. Misschien moeten mama en papa het goede voorbeeld geven en ook een helm aanschaffen? Wat denk jij?

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Geplaatst in Alledaags. Bookmark de permalink.

7 zegjes gedaan op Gehelmd

 1. Ik heb het ook wel al honderd keer gezegd, dat ik voor mezelf en ManLief ook een helm moet kopen, want ik verplicht de kinderen tot het dragen ervan, maar zelf …. Op termijn komt dat niet goed vrees ik (nu luisteren ze nog 🙂 )
  Mooie selectie, die onderaan rechts zou ik direct uitkiezen voor de oudste (want die zijn kindermodel wordt zowaar te klein), maar ergens snap ik wel dat die gasten van 11 niet met sterren en kleurkes op hun hoofd willen rondrijden 🙂

 2. Anneke zegt:

  Wij dragen al jaren allebei een fietshelm. Toen ik nog op de unief werkte, was zowat de helft van mijn onderzoeksgroep al eens opgeschept door een auto. Ik heb fietshelmen gezien waarvan je dacht ‘als dat de schedel was geweest, stond ie hier nu niet meer’. En als je met je hersens werkt, kan je die maar beter beschermen!
  En hoe wil je in hemelsnaam dat je kinderen na hun 12de nog een helm dragen als papa en mama dat ook niet doen (en neen, ‘papa heeft een levensverzekering’ is géén argument 😉 )
  Dus ja, aanschaffen die boel. Na een week voel je je zowaar incompleet als je je helm per ongeluk eens niet op hebt.

 3. Ik ben helemaal mee met je keuze. En Noah zal ook de keuze van je zoon hebben. Als ze al ene willen dragen moogt ge content zijn.

 4. Ik zeg zelf ook al 2 jaar dat ik beter zelf het goede voorbeeld zou geven,
  eerlijk gezegd kan ik niet kiezen tussen al die hippe of klassieke modellen, en het idee van altijd met die helm rond te zeulen wanneer je van de fiets stapt…
  Ik wil vooral een helm die luchtig is in de zomer en waar ik een kap kan ondersteken in de winter.
  Een goed en nog steeds veilig opvouwbaar exemplaar zocht ik ook al eens maar niet te vinden.
  Misschien moet ik dat allemaal laten vallen en gewoon een gaan kopen, ons 10-jarig meisje zet voorlopig haar helm nog op, maar inderdaad hoe lang zal dat duren. Ik zou dus ook zeggen, zet zelf die helmen maar op!;)

 5. karin zegt:

  ik verplicht mijn 2 kinderen om een fietshelm te dragen, altijd. de jongste fietst nog maar met een driewieler maar toch, het is een kwestie van gewoonte. daarom heb ik onlangs ook een exemplaar gekocht, zo’n hip knalrood ding. als ik wil dat zij het (blijven) dragen moet ik het goede voorbeeld geven, toch?
  ik geef wel toe dat ik hem niet altijd opzet, het blijft een onhandig ding om mee te sleuren als je naar de film of op café gaat.

 6. Filip zegt:

  We zijn ook een helm beginnen dragen, samen met de kinderen. We fietsen dan ook 6km door Gent en moeten over de Dampoort. De jongste, mijn vrouw en ik hebben alledrie een nutcase.

  Den oudste en de middelste hebben een klassiek model. Maar zodra ze (drie jaar en enkele weken geleden) in het middelbaar kwamen, en – ok – slechts een kilometer verder moesten rijden, zetten ze geen helm meer op. Ondanks ons (licht) protest.

  Maar ik draag hem nu ook (op weg naar en van het werk, in het weekend niet eigenlijk?!) zonder de dochter er bij. En mijn vrouw draagt hem ook zo goed als altijd.

 7. Annelyse zegt:

  Ik heb een helm, maar enkel voor woon-werk verkeer en langere fietstochten.
  In de andere gevallen ben ik nog steeds te ijdel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *