Luisteren naar Marc de Bel

Vorige zondag was het Erfgoeddag. Marc de Bel kwam daarvoor helemaal naar onze bib om één en ander te vertellen over zijn boek ‘Het blik van de Belgica’. Vooral Arne heeft al wel wat boeken van deze man achter de kiezen en zelf las ik met met veel plezier het verhaal van Malus voor aan Mats. En voor één keer moesten we niet lezen, maar enkel luisteren.

Marc de Bel
Ook al was de opkomst klein (ik gok dat er slechts 25 stoelen in de zaal stonden; straf want het was gewoon helemaal gratis) het was echt de moeite waard.
Wat we duidelijk nog niet wisten is dat Marc de Bel naast een goed schrijver ook een begenadigd verteller is. Onze zonen zaten te grienen van het lachen toen hij vertelde hoe hij als kind ooit uit de boomhut van het domein van de barones viel, wel 6 meter hoog, waardoor hij voor altijd een 11-jarige blijft, in een ouder wordend lichaam wel te verstaand.

Het was een boeiend uurtje waarin ook uitgelegd werd hoe “Het ei van Oom Trotter” werd geboren, het resultaat van een vrijdags verteluurtje in de klas dat aan het eind van het schooljaar nog niet rond raakte. De belofte om tegen september een uitgeschreven eind aan de kinderen uit zijn klas te bezorgen, groeide uit tot een boek (nadien volgden er nog 127 boeken en er staat nog heel wat in de pipeline.). Er werd nog een stukje voorgelezen uit “Het blik van de Belgica” en de kinderen (en ouders) kregen de kans zelf vragen te stellen.

Ondertussen ligt er een hele stapel Marc de Bel boeken op het nachtkastje bij Arne. Zou de leesmicrobe gearriveerd zijn?

Arne was ondertussen zo gemotiveerd dat hij vorig weekend nog 3 leesfiches maakte van de boeken die hij de afgelopen weken las (hij maakte er zelfs eentje op maandagmorgen). Maandagavond kwam hij thuis met de melding dat hij 2 leesfiches terug mee naar huis kreeg: “We moeten minimaal 3 leesfiches maken dit schooljaar, en maximaal 3 leesfiches. Mama, ik heb er dus wel al twee teveel gemaakt”. Leesbevordering noemen ze dat. Mijn haren gingen er bijna van rechtop staan. Al die uren, al die woordrijtjes, al die verplichte  lectuur, …

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Geplaatst in Alledaags en getagd als , , . Bookmark de permalink.

Een zegje gedaan op Luisteren naar Marc de Bel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *