Mindfulmama & verantwoordelijkheid

Mindfulmama van Iris Bouwman ligt al een poos op het nachtkastje.
Gisteren zag ik dit schema, en ik moest toegeven dat we qua “verantwoordelijkheid” nog niet al te best scoren. Onze (of toch mijn) automatische piloot zorgt ervoor dat er hier door mama en papa nog veel boterhammen worden gesmeerd, speelgoed wordt opgeruimd, jassen aan de haak gehangen en rondslingerende schoenen in de hal gezet; over bed opmaken, afhalen en schone was in de kast leggen nog gezwegen.
Hoog tijd dat we onze kinderen wat meer verantwoordelijkheid geven.

Hier het schema:

Wat je van kinderen zou mogen verwachten?
Baby tot 1 jaar
 • Meegaan in het slaapritme van het gezin.
 • Zelf spelen als ouder huishoudelijke taken doet.
Peuter 1-3 jaar
 • Oprapen van speelgoed en op de vaste plek terugleggen.
 • Boeken op het boekenplankje terugleggen.
 • Jas ophangen / Schoenen in de gang zetten.
 • Kiezen uit twee mogelijkheden zoals een boekje lezen of tekenen, appelsap of melk.
Kleuter 3-5 jaar
 • Zelf aankleden.
 • Beddengoed rechtrekken met hulp van ouder/verzorger.
 • Gordijnen opendoen.
 • Licht uitdoen van eigen slaapkamer bij verlaten.
 • Helpen tafel dekken en/of afruimen.
 • Schooltas uitpakken.
6-9 jaar
 • Zelf bed opmaken.
 • Zelf kleren in de wasmand stoppen.
 • Zelf brood smeren.
 • Aankleden en lichamelijke verzorging bij opstaan.
 • Speelgoed terugleggen voor het slapengaan in slaapkamer.
 • Vaatwasser in- en uitruimen.
 • Hond uitlaten.
 • Dieren verzorgen.
 • Planten water geven.
 • Kleine boodschappen doen.
9-12 jaar
 • Zelf schone was in eigen kast leggen.
 • Zelf sportkleding na het sporten in de wasmand stoppen.
 • Eigen kamer opruimen, stofzuigen.
 • Bed afhalen.
 • Badkamer netjes achterlaten na douchen.

Hoe scoren jullie?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Geplaatst in Alledaags. Bookmark de permalink.

13 zegjes gedaan op Mindfulmama & verantwoordelijkheid

 1. Oontje zegt:

  Goed, maar ik heb de rest van het boek niet gelezen. Bedden maken we niet op en ja, speelgoed, dat ruim ik soms ook wel zelf op.
  Ik ben benieuwd als de zoon zelf zijn kamer zal stofzuigen als hij negen is. I think not.

 2. Kruimel zegt:

  heel veel ‘willen’ hier. Zoals zelf brood willen smeren. Zelf kleren willen aandoen. Maar toch schiet ik ter hulp. Ik wil mijn oudste niet naar school sturen met een trui die omgekeerd aan is en een broek binnenstebuiten…

 3. Tamara zegt:

  Valt nog mee hier. Wat ze hier niét doen: bed opmaken (wordt hier sowieso niet gedaan), jas ophangen (omdat ze – nog – geen kapstokken hebben waar ze zelf aan kunnen), boekentas leegmaken (maar is wel een taakje dat ik, bij Nora alleszins toch, wel kan proberen invoeren!). Helpen bij tafel dekken of afruimen doen ze enkel als ze zelf willen. En speelgoed opruimen, tja. Soms zij en meestal ik, geef ik eerlijk toe.

  Het lijstje voor oudere kinderen ga ik wel bewaren 🙂

 4. zusjesenzo zegt:

  Bed opmaken doen wij hier nooit. Wat onze meisjes nooit zouden doen omdat ze dat gewoon niet zouden durven, is kleine boodschappen doen. Ik heb het hen al een paar keer voorgesteld (terwijl ik dan aan de uitgang zou wachten natuurlijk) maar ze willen echt niet.
  Wel een heel leuk en handig lijstje vind ik.

 5. Hier valt het ook nog mee, maar we zitten dan ook nog maar aan de kleuterfase he. Bed opmaken gebeurt hier ook nooit. Schooltas uitpakken doe ik meestal zelf (er zit daar toch bijna nooit iets in), het zelf kleren aandoen moet ik soms eens aansporen want meestal wil GroteMan geholpen worden net zoals kleine broer. Maar inderdaad wel een lijstje om te onthouden.

 6. Lies zegt:

  100%! Want we hebben alleen een baby van een half jaar, en die slaapt mooi van zeven tot zeven (behalve die paar keren per nacht dat ze zichzelf wakker hoest tegenwoordig, maar daar kan dat kind ook niet veel aan doen) en ze speelt heel flink alleen.
  Vraag het mij over een paar jaar nog eens, oké? 😛

 7. Lies zegt:

  Voor zover ik het mij correct herinner, deed ik als kind wel de dingen die op dit lijstje staan, ongeveer vanaf die leeftijd. Afwassen en afdrogen deden we ook al van toen we 6 à 7 jaar waren, strijken vanaf 11 jaar, elke week de badkamer volledig schoonmaken (ik) of het hele huis stofzuigen (mijn broer) vanaf 12-13 jaar.

  Ik zou mijn kinderen dat graag ook meegeven, dat ze thuis een handje moeten helpen. Uiteindelijk is dat nog geen fractie van wat er in huis moet worden gedaan, maar dan krijgen ze toch al een béétje de gewoonte mee van thuis. Ik zie om me heen dat volwassenen die als kind nooit moesten helpen in het huishouden (vooral mannen) heel moeilijk leren zien wat er gedaan moet worden. Ze zijn niet echt van slechte wil, ze hebben het gewoon nooit geleerd en nooit gedaan.

 8. Peter zegt:

  Zelf aankleden. Check!
  Zelf brood smeren. Check!

  De rest? Dat zal nog wel even duren…

 9. Ze kunnen alles wat er op de lijstjes staat, en zelfs meer dan dat, vooral in de keuken (fruitsla maken, koekjes bakken, spaghettisaus maken…). Maar dat wil niet zeggen dat ze alles systematisch doen. Opruimen doen ze bijvoorbeeld niet graag, dus dat komt er niet altijd van. En ik moet toegeven dat ik een slecht voorbeeld ben. Bedden opmaken doen we hier ook niet, maar af en toe doet één van de kinderen dat spontaan toch! En brood smeren voor naar school doe ik altijd. Ik vind het ook wel fijn om voor hen te zorgen en hen van mijn zorgen te laten genieten.

 10. Shirley zegt:

  He, inderdaad, ik deed al die dingen vroeger, en zonder probleem eigenlijk. Maar heb een dochter die het me moeilijk maakt, ik vraag die taakjes te doen maar er komt nooit iets van….. wat dan? tja dan zal ik het maar doen. Het zou fijn zijn als ik eens wist hoe ik daar soms rustig in moet blijven

 11. ruth zegt:

  we proberen nu het hoofdstuk : hulp bij de afwas, met enig morren doen ze dat allebei (7 en 9)
  de machine deed hier zijn intrede nog niet…. ( de man doet hier de afwas)
  het gedeelte aankleden ‘s morgens lukt al bij 9 maar die van 7 vindt het fijn om ‘s morgens dicht bij mama te staan en nog wat verder te slapen tijdens het aankleden… en mama vindt dat ook fijn …
  zelf douchen en haren wassen lukt al aardig bij onze grote meid
  dus … we doen het hier niet zo slecht … oef

 12. de Oontand zegt:

  interessant, mindful handelen is sowieso een aanrader voor velen… In onze categorie scoren we goed – onze dochter helpt dan ook ontzettend graag. Tijdens de babyfase was me dat wel even anders… we voelen dan ook het verschil!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *